Bernard Ban (Hrvatska)

Bernard BanOutstanding contributions in Martial Arts

Bernard Ban, rođen 8.ožujka 1961. u Zagrebu. Borilačkim sportovima počeo se baviti od 1974. godine i aktivan je u sportu skoro 40 godina. Bazični sport mu je hrvanje grčko-rimskim,ali je bio uspješan i u hrvanju slobodnim stilom mada je uz te sportove prakticirao i ostale borilačke sportove kao što su boks i judo.

U hrvanju grčko-rimskim i slobodnim stilom bio je višestruki prvak ex Jugoslavije a kasnije, poslije raspada ex Jugoslavije i prvak Hrvatske. U razdoblju od 1981. pa do 1988. kao reprezentativac Jugoslavije sudjelovao na tri Svjetska i tri Europska prvenstva; prvi značajniji rezultat imao s osvajanjem 4. mjesta na Svjetskom prvenstvu (1981. godine u Kanada) a zadnji rezultat je bilo osvajanje 4. mjesta na prvenstvu Europe (Norveška,1988. godine), te iste godine i sudionik Olimpijskih igara u Seulu.

Poslije Olimpijskih igara nije izlazio na međunarodnu scenu sve dok nije za RH nastupio na prvenstvu Europe u slobodnom stilu (Mađarska, 1993. godine) gdje je zauzeo 7. mjesto. Dolaskom MMA na sportsku borilačku scenu prebacio se s hrvanja na taj sport kao sparing partner Mirka Filipovića Cro Coppa, te uspješno nastupio za njegov team u par profi borbi. S obzirom da je grappling sastavni dio MMA, kao natjecatelj bio je aktivan i u grapplingu te osvajač 1. mjesta u teškoj kategoriji na prvom službenom grappling turniru u Hrvatskoj pod nazivom «Kralj Tomislav».

Kao veteran sudjelovao na nekoliko FILA svjetskih prvenstava za veterane gdje je osvajao zlatne medalje. Osnivač je i trener prvog MMA i grappling kluba (MMA Ban Team) u Hrvatskoj kroz kojeg je prošlo preko 40 boraca koju su se natjecali u profi MMA borbama.

Klub je vrlo uspješan i u grapplingu,osim uspjeha na domaćim natjecanjima vrlo su uspješni i na svjetskoj sceni; na prvom Svjetskom prvenstvu za juniore u grapplingu (Đakovo, 2010.godine) njegovi juniori osvojili su 4 zlatne i 4 srebrne medalje a ove godine u Splitu osvojili su 2 zlatne medalje. Zadnjh pet godina uspjehe postiže i s MMA amaterima; najbolji su MMA klub u Hrvatskoj u svim uzrastima a na Svjetskom prvenstvu u amaterskom MMA za juniore i kadete u Splitu 2013. osvojili su 2 zlatne, 2 srebrne i 1 brončanu medalju.