Branko Cikatić (Hrvatska)

Branko CikaticMartial Arts Legend

Branko Cikatić (Split, Hrvatska, 3. listopada 1954.) je bivši hrvatski kickboksač. Bio je prvi pobjednik turnira K-1 Grand Prix u Japanu 20. travnja 1993. godine.

Biografija i karijera

Do osamnaeste godine je posjedovao crni pojas u taekwondou, karateu i plavi pojas u judu. Nakon toga počinje se baviti boksom, u kojem u 17 borba ostvaruje 16 pobjeda.
1980-ih se proslavio borbama u kickboksu i tajlandskom boksu. Među one rijetke koji su ga uspjeli poraziti su Dennis Alexio i Don Wilson.

Godine 1989. njemački časopis "Karate Budo Magazine" dodijelio mu je nagradu "ZLatna rukavica" te ga proglasio najpopularnijim u svijetu borilačkih sportova, iza njega su završili Jean-Claude Van Damme i Chuck Norris.
Iznenadio je svijet borilačkih vještina kad je u dobi od 38 godina osvojio prvi K-1 turnir nokautima u sve tri borbe. U finalu je dobio velikog Ernesta Hoosta. Turnir je osvojio sa 38 godina i 208 dana te je i dan danas najstariji borac kojemu je to uspjelo.

U amaterskoj karijeri skupio je 170 borba od toga 152 pobjede (138 nokautom). Stekao je zvanje diplomiranog profesora kineziologije, suautor je knjige "K-1" koja je postala obavezna literatura na Fakultetu športa i tjelesnog odgoja Sveučilišta u Sarajevu. Okušao se i u Hollywoodu. Glumio je u filmu "Skyscraper" s Anne Nicole Smith.
Dobitnik je brojnih državnih odlikovanja od kojih se ističe ono predsjednika Franje Tuđmana koji ga je odlikovao Redom hrvatskog trolista za promicanje Hrvatske države u svijetu.

Titule

Profesionalna karijera

Amaterska karijera