Branko Cikatić (Hrvatska)

Branko CikaticMartial Arts Legend

Branko Cikatić (Split, Hrvatska, 3. listopada 1954.) je bivši hrvatski kickboksač. Bio je prvi pobjednik turnira K-1 Grand Prix u Japanu 20. travnja 1993. godine.

Biografija i karijera

Do osamnaeste godine je posjedovao crni pojas u taekwondou, karateu i plavi pojas u judu. Nakon toga počinje se baviti boksom, u kojem u 17 borba ostvaruje 16 pobjeda.
1980-ih se proslavio borbama u kickboksu i tajlandskom boksu. Među one rijetke koji su ga uspjeli poraziti su Dennis Alexio i Don Wilson.

Godine 1989. njemački časopis "Karate Budo Magazine" dodijelio mu je nagradu "ZLatna rukavica" te ga proglasio najpopularnijim u svijetu borilačkih sportova, iza njega su završili Jean-Claude Van Damme i Chuck Norris.
Iznenadio je svijet borilačkih vještina kad je u dobi od 38 godina osvojio prvi K-1 turnir nokautima u sve tri borbe. U finalu je dobio velikog Ernesta Hoosta. Turnir je osvojio sa 38 godina i 208 dana te je i dan danas najstariji borac kojemu je to uspjelo.

U amaterskoj karijeri skupio je 170 borba od toga 152 pobjede (138 nokautom). Stekao je zvanje diplomiranog profesora kineziologije, suautor je knjige "K-1" koja je postala obavezna literatura na Fakultetu športa i tjelesnog odgoja Sveučilišta u Sarajevu. Okušao se i u Hollywoodu. Glumio je u filmu "Skyscraper" s Anne Nicole Smith.
Dobitnik je brojnih državnih odlikovanja od kojih se ističe ono predsjednika Franje Tuđmana koji ga je odlikovao Redom hrvatskog trolista za promicanje Hrvatske države u svijetu.

Titule

Profesionalna karijera

 • 1998. svjetski prvak po organizaciji WMTA u Zagrebu
 • 1995. 3. mjesto na K-1 Grand Prix u Tokiju
 • 1993. K-1 World Grand Prix prvak u Tokiju
 • 1991. svjetski prvak u tajlandskom boksu u Berlinu
 • 1990. svjetski prvak po organizaciji IKBF u kickboksu
 • 1989. prvak po WKA u kickboksu
 • 1987. svjetski prvak u tajlandskom boksu o 82,5 kg u Amsterdamu
 • 1986. europski prvak u tajlandskom boksu u Parizu
 • 1985. europski prvak u tajlandskom boksu u Amsterdamu

Amaterska karijera

 • 1983. europski prvak u Caenu (Full-Contact)
 • 1982. europski prvak u Berlinu (Full-Contact)
 • 1981. europski prvak po organizaciji WAKO u Dublinu -79 kg (full-contact)
 • 1981. svjetski prvak po organizaciji WKKA u Miamiu 79 kg (full-contact)
 • 1980. europski prvak po organizaciji WAKO u Londonu -79 kg (full-contact)
 • 1979. europski prvak po organizaciji WAKO u Milanu -79 kg (Full-Contact)

Damir Škaro (Hrvatska)

Damir SkaroMartial Arts Legend

Damir Škaro boksačku je karijeru započeo 1976. godine, još tijekom svojih srednjoškolskih dana. Odmah na početku pokazao je talent pa su ubrzo stigli i prvi uspjesi. Na prvenstvu Balkana 1977. godine, održanom u Ateni, u dresu kluba „Trešnjevka“ osvojio je zlatnu medalju u juniorskoj konkurenciji u polusrednjoj kategoriji.

Zahvaljujući početnim uspjesima, Damir uskoro počinje nastupati i za državnu reprezentaciju, a sukladno napretku prelazi u seniorsku konkurenciju. Mijenja i matični klub te prelazi u vukovarski „Borovo“. Za taj je klub 1980. godine osvojio seniorski naslov prvaka države u srednjoj kategoriji. Iste godine kvalificirao se na svoje prve Olimpijske igre održane u Moskvi. Tamo ga je u prvom kolu eliminirao kasnije najbolji boksač turnira i osvajač olimpijskog zlata – domaćin Viktor Savčenko.

Nakon OI u Moskvi, Damir je sljedeće uspjehe ostvario kao prvak Balkana 1983. i 1984. Poslije toga odlazi na svoje druge Olimpijske igre, ovoga puta u Los Angeles, gdje ga je u četvrtfinalu, nadomak medalji, porazio kasniji osvajač zlata, još jedan domaćin Virgil Hill.

U KARIJERI JE IMAO 450 MEČEVA I TO ČAK 350 POBJEDA NOKAUTOM, A SAMO 12 PORAZA

Damir Skaro 1986Izniman uspjeh postigao je na Svjetskom prvenstvu u Renou (SAD) 1986. godine gdje je osvojio brončanu medalju. Nakon toga „okitio“ se zlatom na Mediteranskim igrama održanim 1987. godine u Siriji i ponio laskavi naslov „prvak Mediterana“.

Sa Svjetskog je kupa 1988. godine, održanog u Beogradu, sa sobom kući odnio srebrnu medalju. Ta 1988. bila je ključna godina u njegovoj karijeri. Odmah u početku deklasirao je u Louisiani svoga „starog protivnika“ Virgila Hilla, koji je osvojio zlato na OI u Los Angelesu. Zatim je na predolimpijskom turniru u Seoulu (Južna Koreja) osvojio brončanu medalju, što je bio dobar uvod u budući razvoj događaja. Naime, Damir je na Olimpijskim igrama u Seoulu u listopadu iste godine osvojio brončanu medalju, u čvrstom i teškom meču, s napuklim rebrima i ozlijeđenom arkadom. Njegov je nastup tim mečom i završen jer su mu liječnici zbog niza zdravstvenih problema zabranili nastup u finalu.

Nakon Seoula, Damir na vrhuncu karijere napušta boks u kojemu je ostavio velik trag. U oko 450 odrađenih mečeva imao je manje od 12 poraza. Uz proslavljene Matu Parlova i Antu Josipovića, jedini je i posljednji Hrvat s olimpijskim odličjem u boksu. Dobitnik je i prestižne nagrade „Franjo Bučar“ 2007. godine koja se dodjeljuje za iznimna dostignuća u sportu.

Osvajanjem olimpijske medalje, Damir je ostvario svoje boksačke snove i vratio se svojoj prvoj sportskoj ljubavi – NOGOMETU – igravši na mnogobrojnim malonogometnim turnirima. 1993. godine na poziv svojih vukovaraca i borovčana počeo je igrati i veliki nogomet za veteranski klub VUKOVAR ’91, koji se tada natjecao unutar ZNS-a.

Herbert Forster (Švicarska)

Herbert ForsterGold Life Achievement Award

Herbert E. Forster je počeo prije 40-ak godina svoju borilačku karijeru u St. Gallenu s Kyokushinkai karate a zatim se preselio u Njemačku gdje se počeo baviti sa Ju jitsu i aikido

Godine 1995. Herbert E. Forster prvi put otvorio vlastitu dvoranu, Budo Martial Arts Academy u Austriji a potom je 2000.godine otvorena Budo Martial Arts Academy u Švicarskoj u prekrasnom Neckeru gdje se nalazi njegov Seibukan Shorin Ryu Karate Kobudo. Herbert E. Forster je studirao i još uvijek trenira i druge stilove poput Kyokushinkai karate Bushido karate, Kyusho Kai-jitsu i kickboxing.  Član je švicarskog karate saveza i glavni sudac u udruzi ISSKA (Međunarodna Shorin Seibukan Karate Association). Nositelj je  1 Dan Kobudo, 1 Dan Kyusho-jitsu i 4 Dan u karateu.

U uskoj suradnji sa Soke Heinz W. Köhnen 9 Dan (Soke Shodai Tamashiiryu) usavršeni je stil Toitsu Seishin Kai (um i tijelo u cjelinu) koje se i dalje razvija a sustav Toitsu Seishin Kai je službeno priznata od strane Kokusai okinawan unije Borilačkih vještina. Herbert E. Forster je nagrađen s titulom Shihana.

Na zahtjev Heinz W. Köhnen Soke, koji je osnovao IOBF Njemačka (Interantional Okinawa Budo Federacija) točno prije 20 godina, Herbert E. Forster je preuzeo predsjedanje.

Toitsu Seishin Kai Karate je prepoznat na međunarodnoj razini u različitim zemljama a veliki uspjeh u drugima su zabilježeni uglavnom u Italiji, Hrvatskoj, Turskoj i Njemačkoj.

Dragan Primorac (Hrvatska)

Dragan Primorac

Dedication to the Martial Arts

Dragan Primorac (Banja Luka, 7. lipnja 1965.), hrvatski je liječnik, genetičar i političar, ministar znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske u vladama premijera Sanadera od 2003. do 2009.

Školovanje i usavršavanje

Diplomirao na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Studij u Splitu 1991. godine. Doktorsku disertaciju pod nazivom "Osteogenesis imperfecta kao posljedica pogreške u obradi glasničke RNA" obranio 1997. na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (rezultati doktorske dizertacije su izrađeni na Sveučilištu Connecticut, Medical School). Specijalist je pedijatar i stalni sudski vještak. Stručno se usavršavao pri Connecticut State Police Forensic Science Laboratory, Meriden, SAD, Armed Forces Institute of Pathology (AFIP), Rockville, SAD, Analytical Genetic Testing Center, Denver, SAD, University hospital St. Christopher's, Allegheny University, Philadelphia, SAD i Roche Molecular Systems, Alameda, SAD.

Sudjelovanje u radu društava, nagrade i priznanja

Član je Američke akademije za sudsku medicinu, Američkog društva za humanu genetiku, Hrvatskog društva za humanu genetiku i Hrvatske udruge Osteogenesis Imperfecta. Dobitnik je niza međunarodnih i domaćih priznanja, a među njima i Young Investigator Award (American Society for Bone and Mineral Research), Michael Geisman Fellowship Award (Osteogenesis Imperfecta Foundation), Nagrade grada Splita koju dijeli s prof. dr. Šimunom Anđelinovićem, Nagrade za životno djelo Instituta za forenzičke znanosti, Sveučilišta New Haven za doprinos razvoju forenzičkih znanosti, Nagrada talijanske regije Veneto za posebna postignuća i promicanje znanosti u EU.

Znanstveni rad

Autor je više od sto znanstvenih radova i kongresnih priopćenja od kojih je 50-ak zastupljeno u CC-u i SCI-ju. Do sada je citiran oko 1100 puta. Jedan je od utemeljitelja analize DNK u sudskoj medicini u Republici Hrvatskoj.

Politička karijera

Od prosinca 2003. godine do siječnja 2008. godine član je Vlade Republike Hrvatske i obnaša dužnost ministra znanosti, obrazovanja i športa a 12. siječnja 2008. ponovno je imenovan na dužnost ministra znanosti, obrazovanja i športa.

Ismir Jusko (Bosna i Hercegovina)

Ismir JuskoOustanding Contributions in the Martial Arts

The President of the Budo Federation of BiH and the President of the Commission for the awarding the Black Belts in Karate Associattion of Bosnia and Herzegovina.

School/Federation name: Mix Martial Arts Club  BUSHIDO-Sarajevo, Bosnia and Herzegovina

School/Federation website: www.bushido.ba, www.budosavjet.co.ba,  www.karatesavezbih.ba
Highest rank: 4. DAN-Jiu Jitsu, 4.DAN Karate

Award received:

The best Sportsperson of Bosnia and Herzegovina in 2010 and a special prize for the Special Role and Contribution  in the Martial Arts Development and Education in State Anti-terrorist Unit by Ministry of Security

Trophies/Results:

From 1994 to 2012 won many sports results both at European and at global level.  He is the coach of Karate and Jiu Jitsu athletes who continuously have been winning European and World medals. He is head couch of the best athletes in Bosnia and Herzegovina. In Bushido Martial Arts club wich is one of the largest Martial Art clubs in Bosnia and Herzegovina and the region and has about 300 members in the range of  5-55 years of age. He is the chief Martial Arts Instructor for the State Anti-terrorist Unit and also holding trainings to Bodyguard Teams, Prison Police, and Private Security Agencies.

In the period from 1991 to 1997 he was a member of a Special Police Unit of Bosnia and Herzegovina and from  1997 to 2008 and also  worked for the USA State Department as Chief Antiterrorist Team to the U.S. Embassy in Sarajevo. Beside that, he in the organization of safety of many U.S. senators, congressmen,  
Besides working at the club and contribution to the work of these alliances, he is currently employed at the Ministry of Security of Bosnia and Herzegovina in the Agency for Police Support on the position of Chief of cabinet.